" Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami 7 perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai dan selamat sejahtera". - Wasiat Raja-raja Melayu

Isnin, 2 Mei 2011

Satu hari di bandaraya Ipoh

Klinik Kesihatan Gunung Rapat

      Suatu hari pada 16.3.2011, penulis memanfaat cuti penggal dengan aktiviti jalan-jalan di bandaraya Ipoh. Walaupun penulis tinggal di Ipoh, masih ada ruang untuk aktiviti bersama keluarga. Sebelah pagi penulis ke Klinik Gigi Gunung Rapat akibat daripada gusi yang membengkak. Bila kita sakit gigi, perasaan bengang mula meningkat dan kalau boleh satu dunia hendak dimarahi.. Penulis ingin merakam ucapan terima kasih atas layanan mesra yang diberi oleh doktor dan khidmat kaunter. Teruskan khidmat mesra ini kepada semua pelanggan atas slogan Penyayang, Profesionalisme dan Kerja Berpasukan. Daripada pemerhatian penulis, klinik ini juga mengamalkan program 5 S.  Periodontium nama penyakit diberi. Jika tidak dirawat boleh menyebabkan kehilangan gigi. Antara tanda-tanda gejala penyakit ini ialah :-
      - gusi merah, bengkak dan mudah berdarah.
      - mulut berbau.
      - gigi menjadi longgar/ jarang/ memanjang.
      - nanah terjadi di bahagian gusi
      - sakit dan tidak selesa semasa mengunyah makanan.
      - kehilangan gigi.

      Penulis sempat berkenalan dengan salah seorang pesakit Mohd Norzila namanya. Sambil berbual dia menceritakan anaknya yang terlibat dalam kemalangan bangunan runtuh di Jalan Ashby Ipoh suatu ketika dulu. Sehingga kini kes tersebut masih tergantung tiada jalan penyelesaian. Dalam nada kecewa beliau sedih diperlakukan sedemikian dan berharap Kerajaan Negeri dapat menyelesaikan kes ini seberapa segera. Beliau sempat e-mailkan butiran kes kepada penulis. Penulis berdoa agar beliau teruskan berjuang untuk kebenaran anaknya itu.
Anak penulis bergambar kenangan di kubu perlindungan serangan udara.

      Sebelah petang Muzium Perak dilawati. Ketika itu kami sahaja pengunjung yang ada. Kenapalah Ipoh tidak ada muzium yang lebih besar sebab ia dinamakan Muzium Perak. Muzium Taiping lebih menarik lagi berbanding muzium di Ipoh.Bahan yang dipamirkan tidak ada yang istimewa selain daripada peralatan perlombongan dan gambar-gambar awal Ipoh. Di belakang terdapat bangunan galeri seni tetapi tiada pameran dan bangunan juga agak usang malah ditutup. Tiadakah usaha untuk dirikan Galeri Seni Negeri yang setanding dengan Balai Seni Lukis Negara?

     Dari muzium penulis ke Taman Jepun yang terletak bersebelahan dengan gelanggang lumba kuda. Kekurangan tempat meletak kereta menyukarkan pengunjung datang ke sini, selain kawasan taman yang kecil dan tiada ciri-ciri istimewa yang boleh dijadikan aktiviti keluarga selain hanya bersantai.

      Berhampiran dengan Taman Jepun terletaknya Perbadanan Perpustakaan Negeri Perak. Berehat minda seketika sambil membaca sekejap dan melihat anak-anak membaca. Tidak ramai kelihatan pengunjung di sini.Penulis juga ditegur oleh salah seorang petugas yang merupakan bekas anak murid. Perpustakaan ini juga ke arah pensijilan 5 S. Setakat dua hari ini, sudah 3 jabatan kerajaan yang mengamalkan 5 S.
      Destinasi seterusnya adalah Parkson. Destinasi wajib jika berkunjung ke Parkson ialah melihat dan membeli buku di kedai buku popular. Kebetulan ada pameran buku popular di ruang legar, 4 buah buku juga sempat di beli. Kebanyakan tajuk buku cerita yang dibeli berkaitan cerita alam sekitar.Mungkin anak-anak penulis akan menjadi pecinta alam suatu hari nanti? Penulis berharap juga generasi muda dapat menjaga hubungan manusia dengan alam ini sebab alam sekarang sedang menunjukkan kemarahannya akibat perbuatan kita.
      Kebetulan juga ada tayangan filem Hikayat Merong Mahawangsa di panggung di atas, kami terus menonton filem tersebut. Memang menarik dan terhibur sekali. Yang pasti filem ini boleh dijadikan penanda aras kecemerlangan anak bangsa kita dan contoh wangsa perkasa.
      Akhirulkalam memetik mutiara kata ' berjalanlah kerana berjalan seperti air yang mengalir'. Sebagai penduduk bandaraya Ipoh, penulis berpendapat bahawa Ipoh merupakan sebuah bandaraya yang tenang, aman dan damai serta boleh relax ketika memandu. Walau bagaimanapun, ssuatu perlu dilakukan oleh pihak berkenaan supaya Ipoh dapat menarik pelancong luar datang berkunjung ke sini. Wujudkanlah suatu yang istimewa seperti pekan rabu, dataran bercayaha  Masjid Zahir di Alor Setar atau seni taman yang boleh bersantai sepeti di Seremban?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan